5 underliggande viktfällor i vardagen

Ibland kan det vara svårt att förutse viktuppgång, delvis beroende på att vi inte lägger märke till det, men även då vi ständigt möts av vardagliga situationer där du har två val, välj det alternativ du behöver, eller välj det alternativ som i stunden är som mest bekvämt för dig.

Trots att du kanske äter nyttigt och tränar regelbundet så går du upp i vikt och det är då ofta dina vardagsvanor du har och göra med. Här nedan är viktfällorna du bör se upp för- och hur du undviker dem förstås!

 

1.Du vill inte slänga mat i onödan:

Lunchen är uppäten, men du vill inte slänga de rester som finns kvar i kastrullerna. Tråkigt att behöver slänga det, tänker du. Är det då inte bättre om du äter upp resten med. Du överväger beslutet och kommer fram till att äta upp det sista.

Så undviker du detta:

Istället för att tvinga i dig själv den överblivna maten kan du till nästa gång tänka på att laga mindre mat. Det andra alternativet är att du gör en matlåda utav resterna. Spara till nästa dag eller när du nu känner för det. Maten håller flera dagar i kylen.

 

2.Du har en för stor matlåda:

Att ta tillvara på gårdagens rest är en bra idé. Var dock noga med storleken på din matlåda. En normalportion ser ofta fjuttig ut på botten och du fyller ofta på med mer mat än vad du faktiskt äter. Du inser att mängden mat är alldeles för stor för dig men äter upp ändå, med tanke på den omsorg och tid som lagts ner på maten.

Så undviker du detta:

Ta för vana att istället ta en mindre matlåda som rymmer en mindre mängd mat, risken är då mindre att du tar för mycket mat.

 

3.Du är stressad:

Du är uppe i varv och har alldeles för mycket att göra. Så mycket att du inte har tid för en harmonisk middag i lugn och ro. Lunchen blir istället bara ett hinder vid skrivbordet du så snabbt som möjligt vill bli av med. Du äter upp med hast och inser ofta i efterhand att du tog för mycket mat. Kontinuerlig stress resulterar även i att du har lätt för att gå upp i vikt, påverkar ämnesomsättningen och därmed bryter du ner fett långsammare.

Så undviker du detta:

Ge dig själv tid under måltiderna och ät i lugn och ro. Detta kommer att ge dig den energi du behöver för att sedan vara effektiv under det arbete som väntar. Så låt mättnadskänslan kicka in och förbered dig på jobb!

 

4.Kalorier i form av dryck:

Ibland gör sockersuget att vi ibland sveper ett antal glas med juice, saft eller liknande under dagen. Det händer mer än vad vi tror, speciellt när vi är törstiga. Utan att tänka på hur många kalorier som slinker ner så blir detta ofta vardaglig vana som upprepas.

Så undviker du detta:

Drick vatten/kolsyrat vatten för att släcka törsten! Om du vill kan du lägga i citron, apelsin eller andra frukter för smaksättning!

 

5.Mums framför tv:n:

Att koppla av i soffan framför en bra film eller serie är helt normalt, kanske slinker det även ner lite snacks och små godis? Det är lätt att fastna i stunden, och rätt var det är så är godisskålen slut.

Så undviker du detta:

Lägg snacksen/godiset i en mindre skål och lägg undan påsen! Detta minskar risken av att du sedan fyller på skålen ytterligare!

 

 

Leave a Reply