8 tips när du skapar ditt personliga brev

 

I det här inlägget vill jag ge dig som arbetssökande 8 tips för hur du får ut så mycket som möjligt av ditt personliga brev. Hoppas det ska komma till hjälp.

 

Home Office, Workstation, Office, Business, Notebook

 

1. Skillnad på personligt brev och CV

Förknippa inte ditt personliga brev med ett CV. När du skapar ett CV baseras det på din utbildning och yttre prestationer. Till skillnad från detta är det personliga brevet en  presentation för arbetsgivaren att få en bra bild av vem du är, och vad dina egenskaper är. Det kan trots detta vara bra att nämna meriter som är relevanta åt just det jobbet du söker. Precis som ett CV kan du föreställa dig att detta är en förhandsvisning för att få den som rekryterar att vilja träffa dig.

 

2.Syfte

När du inleder brevet, var konkret och skriv inte onödig text som inte passar in i sammanhanget, i slutändan är du en i mängden och måste därav sticka ut om du ska lyckas. Försök att ständigt ställa frågan ”varför” efter att du uttalat dig, detta kommer ge dig ett väl motiverat brev.

 

3.Ge exempel

Ge exempel på situationer so lyfter fram dina egenskaper. Som läsare kommer man ihåg det bättre än om du endast listar upp dina egenskaper. Det handlar förstås lite av att du som sökande blir mer konkret och personifierar stunder där du vet att du kan briljera.

 

4.Visa engagemang och vilja

Oavsett om du känner att du har de kvalifikationer som krävs för jobbet eller inte, så är det viktigt att du visar dig arbetsvillig. Arbetsgivaren vill ha en person som är dedikerad att jobba för företaget. För trots att du kanske inte all kunskap så går det lätt att lära upp. I slutändan är engagerad person med rätt inställning mer intressant än en person som inte har den motivation som krävs för jobbet.

 

5.Marknadaföring

Lyft fram dig själv och få dem att vilja anställa dig. I det här fallet är du din egen produkt som måste marknadsföra sig själv för att väcka intresse hos arbetsgivaren. Det kan låta svårt men försök att koncentrera dig vad just dina bästa sidor/egenskaper är, lite självförtroende skadar aldrig.

 

6.Språk

När det kommer till språket så är det viktigt att du stavar rätt. Det kanske låter som en självklarhet men det har visat sig att dåligt utformade ansökningsbrev som kommer till företagen ofta är de som tas bort först. Använd inte en opassande jargong, eller ord som du inte är bekväm med. Jag skulle rekommendera att du använder dig av en mall, för att få alternativ på hur ditt brev skulle kunna se ut.

 

7.Uppbyggnad

Tänk på hur brevet är formaterat. Är ditt brev ett fullproppat A4 matad med information, Ett stycke text hoptryckt på papprets övre tredjedel? Istället för att trycka in massor med text på en A4 sida (vilket är det format som vanligen används), försök att hålla det luftigt och lättläst. Använd dig av breda spalter så att det enkelt går att få en överblick av brevet.

 

8.Avslutning

Istället för att endast avsluta brevet med en vänlig hälsing kan en uppmaning till handling vara ett bra sätt att övertyga arbetsgivaren. Ett exempel på detta kan vara att du skriver ”Jag ser fram emot att möta er personligen i en intervju. Du visar därmed på pondus där du inte är rädd för att visa vad du vill. Något som ofta uppskattas.

 

 

 

 

Leave a Reply