Att byta bromsskivor med Mekster.se

Bromsskivan är livsviktig för att du ska färdas säkert. När man kollar på bromsskivor utgår man från skivans storlek, tjocklek, och bulthål. Detta då dessa skiljer sig åt på olika bilar. I vissa fall kan det finnas olika storlekar till samma bil. Det här beror på hur stark motoreffekten är. Har bilen en högre motoreffekt krävs en kraftigare skiva. I det här inlägget kommer jag skriva om hur du på egen hand byter bromsskivor på bilen på ett snabbt, smidigt och enkelt sätt. Tack vare Mekster.se hittar du ett stort antal modeller.

 

Ett välfungerande bromssystem mycket viktigt för att du ska vara säker i trafiken. Speciellt vid tillfällen där det gäller att du måste kunna bromsa in snabbt, vid snäva kurvor och liknande. Du kan välja att låta en bilverkstad göra jobbet åt dig, eller göra det på egen hand.

Gör det själv

Fördelen med att byta bromsskivor på egen hand är smidigt om du har viss erfarenhet om det. Väljer du att fixa det själv bör det inte enbart bero på ekonomiska skäl. Men det finns också en risk i att göra det själv. Går något snett i monteringen finns risken att bilen inte bromsar som den ska ute på vägen. Har du otur kan ditt försäkringsbolag dessutom inte vilja stå för de kostnader som blir. Se därför till så att du vet vad du håller på med innan du byter ut dessa komponenter på egen hand.

Med rätt guidning och bra verktyg underlättar monteringen rejält. Hos Mekster finns flera olika online guider för hur du byter ut dina bromsskivor. De erbjuder även montering på plats. 

Gör det hos en verkstad

Fördelen med att byta bromsskivor vid en verkstad är att du får professionell hjälp. Själva bromsbytet blir lite dyrare men köper du dina komponenter på nätet blir det billigare. Här gäller det att överväga vad som känns bäst för dig som bilägare. Hos Mekster får du hjälp med bytet av bromsskivor.

Måste en byta ut båda bromsskivorna samtidigt?
För att minimera risken för ojämn bromskraft är det smart att byta ut båda bromsskivor på samma gång. Att endast byta ut en av bromsskivorna avråder jag starkt ifrån. Detta kan utsätta både dig som förare och andra passagerare för livsfara i trafiken. Att däremot montera de främre utan att byta ut de bakre och vice versa är inte nödvändigt. Det är en så pass liten risk att risk att det skapar obalans. Hur ofta man byter bromsskivor beror på hur många mil. Tumregeln är att byta bromsskivor efter 8 000 upp till 12 000 mil. Det beror på att själva skivorna över tid slits ned av bromsbeläggen som trycker mot skivan.

 

Leave a Reply