Att tänka på när du väljer kulör

Att måla om hemma är ett enkelt och roligt sätt att förnya sitt hem på. Men trots det avstår många, då de inte vet vart de ska börja. Vilken färg ska jag välja och varför? Så för dig som älskar att liva upp och inreda med färg men känner dig osäker på hur du går tillväga kommer jag i det här inlägget ge dig lite tips med allt du behöver veta för att få ett riktigt proffsigt resultat! Att måla med Svanen- och EU-Blommanmärkt färg från Klint ger dig alla förutsättningar för detta.

Kulören påverkar vilket intryck vi får av rummet

Färger styr hur uppfattar ett visst rum. De ger oss olika intryck. Samtliga färger har var sin stark symbol, som i vissa situationer ”bestämmer” vad vi ska tycka om kulören när den framhävs i olika sammanhang. Är rummet exempelvis rött uppfattar vi rummet som varmt, och ger oss en känsla av att vara aktiva. Ett grönt rum gör oss lugna osv. Även om vissa färgnyanser betyder något speciellt för många människor, bör man komma ihåg att färgupplevelsen alltid är individuell. Hur vi uppfattar färg kan också ha kulturella orsaker. I västvärlden uppfattar vi svart som en väldigt dyster färg medans det i andra kulturer är en väldigt sensuell färg.

Välj kulör utifrån rum

Ett annat sätt att välja färg är utifrån rum. Vill du måla om matsalen bör färgen anpassas efter detta. I matsalen vill vi äta god mat och umgås. Färgen måste därför få dig att vilja göra det i just den miljö som färgen tillför. Samma gäller i sovrummet. De flesta undviker skrikiga färger i sovrum då det är en plats för vila och avkoppling. När man ska färgsätta mindre ytor är vitt (eller andra ljusa nyanser) en färg som får rummet att kännas rymligare. Som du säkert förstår har mörka kulörer motsatt effekt. De får rummet att kännas mindre. Men rummet kan även få en väldigt mysig karaktär. Gör ditt val utifrån hur du vill att rummet ska uppfattas.

Välj kulör utifrån inredning

När du ska måla om ett rum i nya färger bör du även ta hänsyn till den inredning du ska möblera med. Ta upp färger i kuddar, mattor och andra detaljer i rummet. Kombinera färger som du tycker om, och försök att jobba med kontraster. Ställ dig själv frågan ”Vilket intryck vill jag få när jag kliver in i rummet?” Det är lätt att lära av trender och tips men i slutändan är det du som ska trivas i det hem du skapar.

Att färgsätta ett rum kan verka enkelt. Och med lite känsla för färg, sunt förnuft och självsäkerhet är det inte speciellt svårt. Det finns trots allt vissa fall där man kan behöva lite hjälp på vägen. Att måla om är trots allt inget du gör varje dag, och du kommer spara pengar om du slipper göra om det. Hos större målerifirmor kan du få hjälp av professionella färgsättare. De kan en hel del knep för att få fram önskade effekter med rätt färger. Att ta dig tiden att rådfråga dessa kan vara värt tiden om du är tveksam inför ett större projekt.

 

Leave a Reply