Checklista vid flytt

Det är ett stort steg att flytta från sitt gamla invanda boende till något nytt. Det gamla talesättet om att man vet vad man har men inte riktigt vet vad man får gäller även här. Men för den som flyttar från lägenhet till villa är det nog fördelarna som överväger. Mer utrymme och en trädgård gör stor skillnad i livskvalitet. Det är en spännande process som kanske pågått länge innan det liksom blir på riktigt. Många mäklare och många visningar kan det bli innan det perfekta objektet dyker upp. Då är det bra om lånelöftet redan är klart och bankkontakten finns när budgivningen drar igång.

 

 

 

Kontraktsskrivningen

När du vunnit budgivningen vill ofta båda parter skriva kontrakt så fort som möjligt. Då träffas säljare och köpare tillsammans med mäklare och går igenom kontraktets alla delar. Handpenning ska betalas och överenskommelse görs om tillträdesdatum, då ni ska ses igen och få nycklar till den nya bostaden. Tills dess är det en hel del att tänka på.

Checklista inför flytt

Det som kanske känns mest angeläget är ofta att packa ihop det nuvarande boendet. Det blir många timmar bland flyttkartonger och sopsäckar. De flesta samlar på sig lite för mycket prylar och just vid flyttning är det ofta läge att ta ett beslut om vad som ska behållas och vad som ska slängas.

Den som flyttar från liten lägenhet till stor villa behöver kanske också skaffa lite nya möbler inför flytten.

Banken

Ta i god tid kontakt med banken och gå igenom vad som behöver göras inför flytten. Allt måste vara klart med egen insats och lånade pengar så att resterande köpeskilling kan överföras till säljarens konto på tillträdesdagen.

Villaförsäkring

Begär in offerter från olika försäkringsbolag så du kan välja den bästa villaförsäkringen utifrån dina behov, och gör det i god tid. Senast på tillträdesdagen ska din nya villaförsäkring börja gälla och samma datum ska också din gamla försäkring avslutas.

El och bredband

Kontrollera med din elleverantör vad som gäller på din nya adress. Kanske lönar det sig att byta elleverantör? Gör det i så fall i god tid och tänk på samma sätt när det gäller bredband. Kanske finns det indraget i villan annars måste du fundera på hur du på bästa vis löser familjens behov av uppkoppling.

Adressändring

Sist, men inte minst ska du göra en adressändring. Det är viktigt att både myndigheter och dina vänner får veta var du bor någonstans. Glöm inte att beställa eftersändning från din gamla adress under en övergångsperiod om tolv månader.

Leave a Reply