Ett skönare hem med luftvärmepump

 

 

Sommaren är här och det innebär ett varmt klimat, både ute som inne. I det heta inomhusklimatet har vi tack vare vår värmepump (som går att ställa in som AC under sommaren) klarat av även de varmaste dagarna. Fördelarna med en luftvärmepump är många. Men den kanske mest självklara är kanske hur lätt det är att reglera värme/ beroende på säsong/årstid. Innan vi skaffade vår värmepump minns jag hur jag längtade till svala nätter där man slapp sova utan täcke. Den härliga inomhusvärmen var även något som underlättade vardagen enormt i den kyliga vintern.

En luftvärmepump är en investering i lägre värmekostnader och skönare inomhusklimat. Den tar vara på den värme som finns i luften och avger den till huset som ska värmas. Den minskar dessutom inte byggnadens energibehov men däremot mängden köpt energi, vilket sänker uppvärmningskostnaden. Dagens luftvärmepumpar har dessutom avancerade filtersystem med ett grovfilter/finfilter som fångar damm och andra allergiämnen. Detta är en väldigt bra funktion som minimerar virus och bakterier i luften. Många allergiker har bekräftat att inomhusluften faktiskt blir bättre och upplever att deras besvär lindrats efter att de låtit installera en luftvärmepump.

 

 

Placering av luftvärmepump är viktig för att du ska kunna dra så stor nytta som möjligt av den. En luftvärmepump behöver utrymme, speciellt framför den. Se även till att du placerar den så högt upp som möjligt, där luften kan passera fritt i huset. När vi monterade vår värmepump valde vi att placera den i hallen ovanför, där luften kan flöda fritt utan att hindras av eventuella hinder såsom stängda dörrar. Värmepumpen ska även placeras så centralt som möjligt i hemmet för att värmen ska få maximal spridning till så många rum som möjligt. Gärna i ett stort rum som hallen, ett utrymme där värmepumpen är lättillgänglig utan att störa. Att placera den i ett rum som vardagsrummet eller sovrummet blir lätt störande, speciellt när du är ljudkänslig och vill sova/titta på TV. Behöver du hjälp att installera luftvärmepump finns det hjälp att få hos ekvt.se.

 

Fördelar:

En värmepump är ett mycket energisnålt alternativ vid uppvärmning av hem. De flesta värmepumpar fungerar dessutom utmärkt att använda som primär värmekälla och kan då sänka din energiförbrukning med upp till 80 %. Med andra ord gör du en stor besparing när du beställer en luftvärmepump. Några andra fördelar är dessutom att:

  • Liten investering
  • Kort återbetalningstid
  • Passar direktverkande el
  • Kräver inte vattenburen värme
  • Luftkonditionering ingår
  • Luftrening ingår

Leave a Reply