Ge din hund en uppfräschning med pälsvård från Apohem.se

I det här inlägget tänker jag skriva om pälsvård samt hur du tvättar din hund på bästa sätt. Vår hund Sockan är en riktig fisk i vattnet, trots det har hon ännu inte fattat vitsen med att bada i badkar. Det gör att tvättningen av henne inte blir helt lätt. Som tur är finns det företag som erbjuder pälsvård till badet. För att din hund ska hålla pälsen ren och fin. På apohem.se hittar du bland annat pälsvård för olika typer av hundar. Från den korthåriga corgin till den krullhåriga pudeln.

Kan man använda vanligt schampo till hunden?

Ett vanligt misstag är att man använder sitt egna schampo vid tvättning av hunden. Svaret är nej. Du behöver ett schampo anpassat för hundar för att kunna tvätta. Anledningen till detta är att hundar och människor har olika PH-värden. Skulle du av misstag använda ditt egna schampo är det ingen större fara. Men att regelbundet använda detta gör hunden sårbar för virus och bakterier och får huden att flagna.

Så tvättar du din hund

Föreställ dig. Du har kommit hem från en promenad i regnväder och lera har skvätt upp på din hund. Det finns inga undantag, det är dags att bada. Det är långt ifrån alla hundar som tycker om att ta en dusch, men det är viktigt att tvätta hundens päls och det går att göra på ett trevligt och stressfullt sätt. Hur ofta du tvättar din hund kan variera beroende på hundras och pälsens kvalitet. Har du som tidigare sagt varit ute i dåligt väder, eller utfört en aktivitet som gjort hunden extra smutsig så kan detta även spela in.

 

 

Tips när du tvättar din hund

  • Många hundar tycker det är läskigt att bada i badkar då det är halt. För att minska halkrisken. Lägg en badkarsmatta som får upplevelsen att förknippas med annat än fara för halka.
  • Att lära hunden tycka om att bada är en vanesak, ju mer du tränar desto mer kommer det gå in för hunden att det inte är något farligt. Vänj hunden vid bad (och vatten) tidigt för bästa effekt.
  • Ge hunden belöning om den är lugn. Kom ihåg att endast belöna det beteende du vill att hunden ska eftersträva.
  •  Börja försiktigt, om du märker att hunden är rädd behöver du inte starta vattnet.
  • Var noga med vilken temperatur du har när du tvättar hunden. Vattnet ska varken vara för varmt eller för kallt, ljummet vatten är det bästa.
  • Blöt pälsen ordentligt, var försiktig med partierna kring, öron, ögon och nos när du schamponerar hunden.
  • Se till att du sköljer ur schampot ordentligt, risken finns annars att det irriterar hundens päls.
  • Har din hund torr hud eller päls kan balsam vara en bra idé som mjukgör.
  • När du är färdig av hunden kan du be den att skaka. Kan inte hunden detta finns det enkla knep du kan öva in. Detta kommer underlätta vare sig om ni har varit ute i regnväder, eller tagit ett bad.
  • Lägg en handduk på golvet innan du hjälper hunden ner på golvet. Torka sedan resten av kroppen.

Leave a Reply