Hälsofördelar med massage

 

Massage i alla dess former och funktioner, en behandling för dig som vill må bra i både kropp och själ. Men förutom den generella definitionen så är massage så mycket mer än så. Bortsett från att massage är ett sätt att stimulera sig i vardagen så har den även många hälsofördelar. Beroende på vilken massage du bokar in så får du en ganska skiftande behandling. Om du idrottar mycket har du säkert hört talas om idrottsmassage, en lite annorlunda form av massage. Så, vad är egentligen skillnaden mellan idrottsmassage och klassisk massage?

Vid en klassisk massage är avslappning det primära målet. Anledningen till att boka en massage kan vara att du har ont i rygg och/eller nacke och behöver åtgärda detta. Men det kan även vara ett bra sätt att lindra stress och komma bort från den stressiga vardagen. En idrottsmassage är en åtgärd som i första hand görs för att skynda på återhämtning. Om du har träning som en regelbunden vana är detta ett effektivt sätt att uppnå återhämtning. Anledningar till att boka en idrottsmassage kan vara att du idrottar professionellt och är i behov av snabb återhämtning inför nästa träning/tävling. En idrottsmassage passar därmed bättre för dig som har högre mål än att endast träna för sin egen skull. När du får en idrottsmassage trycks musklerna på lite extra. Den gör  i grunden mer ont än en vanlig massage men du kommer fortfarande känna dig trött och totalt avslappnad efter massagen.

Även fast dessa två skiljer sig åt en del är massage till för alla, oavsett om du ägnar dig åt hälsa och träning på heltid, eller om du bara vill njuta av behövlig egen tid. För så kan det vara! Massage är en chans för dig att komma bort en stund, vara i nuet, och känna total avslappning.

 

6 hälsofördelar med massage:

 

1. Motverkar stress

Bortsett från att massage resulterar i frigjorda hormoner stimulerar du hjärnan under massagebesöket. Din puls sänks, och du kommer in i ett tillstånd mellan sömn och vaken, ett väldigt avslappnat tillstånd med andra ord. Detta i sig är en väldigt stressmotverkande och fungerar väldigt bra när i den stressiga vardagen då du vill komma på andra tankar.

2. Bygger upp immunförsvaret

Massage ökar antalet vita blodkroppar i kroppen, vilket gör att du blir mer motståndskraftig mot virus, infektioner och liknande.

3. Ökar blodcirkulationen

I och med en ökad blodcirkulation mjukar du upp både muskler och vävnader.

4. Påskyndad återhämtning

I och med stimulering i muskler får du en ökad syretransport som resulterar i en påskyndad återhämtning.

5. Förebygger spänningar i huvudet

Huvudvärk är något som ofta förekommer i samband med ont i nacke och rygg. Spänningshuvudvärk specifikt uppstår oftast vid oro och stress. Med hjälp av massage mjukar du upp musklerna, lindrar stress vilken då förebygger denna typ av huvudvärk.

6. Förebygger depression och ångest

Som en följd av minskad stress lindrar detta ångest och depression i förebyggande syfte.

Leave a Reply