Hembakta rågbitar
Här kommer ett recept på mina hembakta rågbitar! Ingen större erfarenhet av bakning behövs, även om du behöver lägga ner lite tid på att knåda ihop degen till en luftig deg. Hoppas det ska smaka!
Ingredienser:
50 g smör eller margarin
5 dl vatten
50 g jäst
1 1/2 tsk salt
2 msk mörk sirap (alternativt honung)
1 tsk anis
2 tsk fänkål
7 dl rågmjöl
6 dl vetemjöl
Gör så här:
1. Smält fettet i en kastrull. Häll i vattnet och värm till 37 grader (fingervarmt)
2. Smula sönder jästen i en bunke och rör sedan ut den med lite av degspadet.
3. Mortla anis och fänkål i en mortel, tillsätt tillsammans med salt, sirap och resten av degspadet i bunken, mjöl tillsättes därefter.
4. Arbetas ihop till en smidig deg. Jäs degen under bakduk i ca 30 min.
5. Platta ut den jästa degen på en smord långpanna (ca 30 x 40 cm)
6. Nagga med gaffel, samt skär ut ca 20 bitar, detta vill göra brödet mer brytbart efter gräddning.
7. Täck över med bakduk och jäs ytterligare 30 min.
8. Grädda i mitten av ugnen på 225 grader i ca 15-20 min.
9. Låt brödet svalna på galler under bakduk
10. (Valfritt) Pensla på med vatten efter ugnsbaket.
Detta blir precis lagom till en plåt, personligen gillar jag att göra två satser på en gång. Dessa går enkelt att frysa in för att sedan ta fram när man känner för det!
Lycka till med brödbaket!
Leave a Reply