Kända broar i världen

Hur många broar det finns i världen kan nog ingen svara på men utav de miljontals man säkert kan räkna till finns det några som är lite mer kända än andra. Utan inbördes ordning, och med risk att ha glömt andra broar också värda att nämna, följer här några av dem.

Tower Bridge

Är man som London en av världens mest kända städer ska man så klart också ha en av de mest kända broarna! Tower Bridge invigdes 1894 och går över floden Themsen – en iögonenfallande bro med välbekant struktur. Den nedre delen av bron kan öppnas för båttrafik, något som sker någon gång per vecka. På gatunivå kan istället fotgängare och motortrafik passera utan kostnad. Vill man istället passera över den övre gångbron eller gå upp i ett av de två tornen eller se utställningen om bronshistoria får man betala entré.

Golden Gate Bridge

Golden Gate Bridge

Säg San Francisco och många tänker Golden Gate Bridge. Den orangea hängbron har blivit en riktig symbol för staden och är en viktig länk för att kunna ta sig över Golden Gate-sundet. Bron stod klar 1937, designad av Joseph B Strauss, och var då den längsta hängbron i världen – ett rekord den behöll till 1964. Årligen passerar 40 miljoner fordon över bron men man kan så klart också både cykla och gå över densamma.

Ponte Vecchio

Den första bron med detta namn byggdes i trä under romartiden men även om dagens stenbro inte går tillbaka ända till den tiden har den ändå stått på sin plats sedan 1345. Ponte Vecchio leder över floden Arno i Florens, Italien, och har många historier att berätta. Till exempel att staden Florens hyrde ut 46 butiker till slaktare för att finansiera brobygget och att tre av brons små fönster är större än de andra då Mussolini ville att Adolf Hitler under sitt besök skulle få en ordentlig utsikt över Florens.

Sydney Harbour Bridge

Nästan lika känd som operahuset men faktiskt lite äldre då den invigdes år 1932. Då den byggdes rådde en depression i landet och bron kom då att kallas ”järnlungan” då den gav folket andrum i form av arbete och därmed lön. Idag kallas bron även ”the Coathanger” och erbjuder brobestigning med en förförande vacker utsikt över Sydney.

Gateshead Millennium Bridge

Trots sin unga ålder om 20 år är bron en riktig klassiker i brosammanhang. Prisad för sin unika design tar den sina gång- och cykeltrafikanter över floden Tyne i Newcastle. Gateshead Millennium Bridge är världens första lutande bro och många kommer för att se bron ”blinka” då den höjer sig för att släppa förbi passerande båtar.

Tsing Ma Bridge

Tsing Ma Bridge

Denna läckra hängbro återfinns i Hongkong och leder över Ma Wan Channel. Den är inte bara fin att titta på utan är den längsta hängbron i världen med både järnvägs- och vägtrafik och mäter 2 160 meter. Trots att bron invigdes så sent som 1997 är den idag en av Hongkongs främsta turistattraktioner.

Stari most

Denna ottomanska bro med anor från 1500-talet ståtar i Mostar, Bosnien Hercegovina, och sträcker sig över floden Neretva. Innan dagens bro stod en träbro på platsen men den förstördes vid en översvämning 1557. Bara några år senare invigdes dagens bro som idag, trots att den förstördes under kriget på 1990-talet, är en av de mest populära turistattraktionerna i landet.

Leave a Reply