Matkassar – kostnadseffektivt eller dyrare i längden?

Matkassar blir allt vanligare och de olika företagen syns även mer på sociala medier i form av samarbeten med influencers och liknande. Det finns mängder av företag som säljer matkassar och utöver det finns det mängder av olika typer av matkassar anpassat för antal personer, kosthållningar och andra faktorer

Ofta marknadsförs matkassarna med att man sparar pengar på att ha matkasse och liknande. Men faktum är att ofta behöver du ändå handla till exempelvis frukost, mellanmål och måltider på helgerna. Dessutom kräver nästan alla matkassar att du har vissa “basvaror” hemma att tillaga recepten med. Därför tycker jag det är viktigt att titta efter billiga matkassar där man får så mycket som möjligt för pengarna. 

Pris per portion

Ett bra mått för att jämföra vad olika matkassar kostar tycker jag är att beräkna antal kronor per portion. Eftersom vissa matkassar är anpassade för olika antal dagar, måltider och personer är det svårt att få en tydlig bild av vilken matkasse som har bäst pris. Genom att ta priset på matkassen delat på totalt antal måltider får du priset per portion. 

Vilka varor förväntas du ha hemma?

Vilka varor förväntas du ha hemma?

En annan faktor för att se om matkassen kommer vara kostnadseffektiv för dig, eller rent av ge dig dyrare matkostnader är att titta på vad som krävs av dig. Som nämnt kräver alla företag som säljer matkassar att du har vissa basvaror hemma. Basvarorna varierar dock rätt rejält. För vissa företag förväntas du exempelvis ha kryddor och matfett hemma medan vissa kräver att du har ris, olja, mjölk, kryddor och smaksättare. Ju fler saker du måste köpa på egen hand, desto dyrare blir såklart totalkostnaden för att ha matkasse.

Hur handlar du?

Det sista du kan ta med dig när du funderar på att köpa matkasse är ditt eget handlings- och matlagningsmönster. Många av oss går ofta i mataffären och trots att vi har en lista handlar vi dubbelt så mycket för det är på kampanj, ligger där vi går förbi eller att vi blir sugna i butiken. På så sätt kan matkostnaderna vara ganska dyra eftersom vi köper mer mat än vad vi planerat.

Om du sedan inte hinner laga måltider av alla livsmedel, eller glömmer av det, får du kasta mycket mat. Otillagad, kastad mat är något av det sämsta du kan göra om du vill handla kostnadseffektivt. I sådana fall kan en matkasse vara lämplig eftersom du då får precis så mycket mat som går åt till recepten – vilket blir kostnadseffektivt för dig. 

Är matkassar kostnadseffektivt?

Dessa tre är alltså mina tips för att du ska ta reda på om matkassar är kostnadseffektivt eller dyrare i längden. Det finns inte ett rakt svar på det, utan mycket har att göra med vilken matkasse du vill ha och hur ditt liv ser ut i övrigt.

Leave a Reply