Odla avokados

Här visar jag hur du odlar din egna avokadoplanta! Det kommer att krävas tålamod men om du väl lyckas så är det helt klart värt det. Här nedan ser du avokadokärnan efter bara två veckor.

Du behöver:

1 st avokadokärna
ett glas vatten
3 st tandpetare
jord beroende på kruka
lite grus (i botten av krukan, dock inte välbehövligt)

Gör så här:

Dela din avokado i två och håll koll på vad som är upp och ned på kärnan. Om kärnan sätts på fel håll så minskar oddsen för att den ska gro. Förbered gärna 2-3 avokadokärnor på en gång, ju flera avokados, desto större är chansen att du om några veckor har en ståtlig planta i ditt kök. Ta sedan ut kärnan och se till så att den är helt ren.

 

Använd tre st tandpetare och stick in likt en triangel längst sidorna (vinklade uppåt) och sätt ner det i glaset, detta kommer hjälpa kärnan att sitta i glaset. Fyll nu ett normalstort glas med vatten, se till så att det täcker ca hälften av kärnan. Sedan är det bara att vänta, efter ungefär åtta veckor kommer du förhoppningsvis se en rot som sticker ut ur kärnan, då kan det vara bra att förflytta den till ett större glas (exempelvis tom glasburk) för att rötterna ska få större plats. När roten är tillräckligt stor är det dags att plantera, se till att krukan placeras vid ett fönster där solljuset tränger igenom på dagarna. Vattna hellre ofta en mycket, du vill inte att jorden ska förvandlas till sump.

Efter åtta veckor

Efter ca åtta veckor hade en grön rot kommit upp ur kärnan, och det var dags att plantera. Börja med att hälla i jorden så att det finns ca 4 cm till krukans topp, gör sedan ett hål och stoppa ner kärnan, se dock till så att den gröna knoppen sticker upp. Klart! Nu är det bara att vänta. Det kommer att ta ytterligare några veckor innan plantan är klar, så se till att vattna den med jämna mellanrum. Som du säkert kan se så är det två halvor i min kruka. Detta eftersom att min kärna delade sig och gick ”sönder”. Men det funkar ändå.

1 Comment

  1. Magnus

    maj 23, 2021 at 1:40 e m

    Kul att det fungerar!

Leave a Reply