Prao utvärdering

Under två veckor ska jag åka ut till två olika platser för att testa på arbetslivet!

Plats 1: De två första dagarna ska jag bege mig till min pappas kontor för att få en större inblick av internetmarknadsföring samt hur man kan tjäna pengar på det.

Dag 1 Internetmarknadsföring: Dagen började med en lätt rundtur runt om i byggnaden, där jag fick se vilka olika företag som jobbade där och vad man kunde äta mat m.m. Med mig i min ryggsäck hade jag utrustat mig med dator, praoskylt, och lite snacks för att få energi under dagen. Vi började med att jag utvecklade med nya inlägg för att få en mer fyllig hemsida. Sedan fick jag som uppgift att besöka kända bloggar för att kunna kommentera och länka till min hemsida, detta för att få min sida mer välkänd och därmed starkare. När jag hade kommenterat ca 5 olika bloggar så registrerade jag mig på olika bloggportaler, så att dom sedan kan länka min blogg och på det sättet även göra min blogg mer sedd.

Med lite hjälp från pappa så var jag efter ett tag registrerad på hela fem ”bloggportaler. Efter att ha kommenterat och registrerat mig på olika ställen, så ville jag nu få inspiration på vad jag skulle blogga om. Jag fick ett tips att om jag skriver in, gör egna… eller gör ett eget… i sökmotorn och sedan skriver in en bokstav, så kan man se vad som är mest populärt just nu, och därmed få tips på vad man kan blogga om för att ranka högt. Vi gick även in å en sida där man kunde se hur högt jag rankade, och vad jag rankade på, det var väldigt intressant och man såg hur lite det behövdes för att ranka över huvud taget.

Dag 2 Internetmarknadsföring: Efter en större inblick i hur man kan jobba för att få en bättre sida så gick det denna gång snabbare än igår. Vi fick som uppgift av skolan att skriva e utvärdering under praktiken samt svara på några frågor, här nedan ser du hur det gick till på plats nummer 1:

1: Är det okej att komma sent eller är tiden viktig?
Svar: Det spelar inte så stor roll i detta fall, både mina föräldrar är egna företagare och är på så sätt deras egen chef. Dom kan helt enkelt bestämma när dom vill börja/sluta på dagarna, men det lönar ju sig i längden om man jobbar på ett tag.

2: Hur gör de på arbetsplatsen med mobilen?
Svar: Om oförberedda samtal inkommer har man tillstånd att ta det, det finns inga korrekta regler men för mycket tid med mobilen orsaker en lägre koncentration på själva arbetet.

3: Hur mycket fikar de på jobbet? Hinner de fika? Fikar de länge? Används mobilen i första hand eller i andra hand?
Svar: I det här fallet så har min pappa ett kontor där han spenderar störst tid på dagarna. När det dock är dags för lunch eller beger han samt hans arbetskompis emellanåt till stan för att äta någonting där, men det kan även variera med en vanlig matlåda på restaurangen i huset. Det finns inga satta tider på när och hur länge du ska fika utan det är från person till person.

4: Hur är stämningen på din arbetsplats? -Verkar alla vara kompisar? Både hemma och på jobbet eller bara på jobbet? Eller är det osams och snackar skit om varandra?
Svar: Min pappa har några få kompisar inom samma arbete som han umgås med på fritiden, det händer kanske inte så ofta, men dom umgås som mer än vanliga arbetskamrater.