Så aktiverar du din hund

För mig som hundintresserad brukar jag och vår hund Sockan spendera mycket tid med att leka, kasta boll och busa. Precis som alla andra hundar har hon sina favoriter som hon leker med om dagarna. Att hunden och du busar med hundleksaker är inte bara en kul aktivitet. Det aktiverar även hunden.

Mental aktivering och stimulans av hunden

Det finns flera olika sätt att stimulera din hund. Fysisk motion är som vi alla vet bra för oss. Och det gäller även hundar. Fysisk motion är viktigt för att hålla din hund frisk, i fint hull och glad. Men mental stimulans är minst lika viktigt. Det ger din hund god livskvalitet.

 

Positiv förstärkning

Ett sätt att stimulera hunden är genom positiv förstärkning. Vid denna belönas hunden vid korrekt beteende. Gör hunden fel bestraffas hunden inte, fokuset ligger på att uppmärksamma positiva beteenden. Belöningen behöver nödvändigtvis inte vara godis. Många hundar blir väldigt uppjagade när den belönas med detta. Använd (om så möjligt) en älsklingsleksak. På så sätt förknippar hunden det inlärda beteendet med något kul. Och fortsätter förhoppningsvis med det.

Jobba med luktsinnet

Hundars luktsinne är flera tusen gånger mer utvecklat och känsligare än vårt. Hundens intresse för att använda sin nos kan med fördel utnyttjas för spår- och sökträning. Specialsök är en form träning där hunden letar upp och markerar olika slags dofter. I verkliga livet kan det handla om droger, kantareller och liknande. Men vid träningen är det vanligaste att man använder en Kong. I specialsök stimuleras hundens naturliga instinkter och blir en väldig givande form av aktivering. Hunden använder sin nos för en given uppgift, och får en väldigt bra mental träning. Efter denna form av aktivitet upplevs ofta hunden trött på ett positivt sätt.

Aktiveringsleksaker

Aktiveringspussel är en form av leksak där hunden får leta efter godbitar i olika utmanande pussel.  det gäller att lyfta och skjuta på klossar, och öppna locken för att hitta det goda! Genom att låta hunden för jobba maten förbättras hundens problemlösningsförmåga, välbefinnande och intelligens. En aktiveringsboll får precis samma effekt. Med hjälp av den och lite gott godis får din hund lista ut hur man får ut godisbitarna. Det här är även en bra distraktion om din hund är uppe i varv och behöver något för att lugna sig. En annan leksak som får hunden att jobba för maten är en aktiveringsmatta. På så sätt lär sig hunden att det ibland krävs lite mer än att tigga och se söt ut för att få mat.

Leave a Reply