Så behandlar du ryggskott

Vad är ryggskott?

Ryggskott är ingen ovanlig åkomma och drabbar människor i alla åldrar. Ett ryggskott uppstår ofta i samband med belastningar som kroppen inte är beredd på. Exempel på dessa kan vara vridningar och böjningar i ryggen. Smärtan är olika från till person men många upplever att ryggen krampar. Det är kroppens egna försvarsmekanism som säger att du måste åtgärda problemet. Kroppen blir jättestel då den tror att det finns risk för skada. Det finns flera sätt att behandla ryggskott på, i det här inlägget skriver jag om flera av dem.

Vad är orsaken bakom ryggskott?

Den grundläggande orsaken till ett ryggskott är att ryggen hamnar i ett utsatt läge där belastningen blir för stor. Värken som beskrivs som ryggskott sitter ofta i nedre delen av ryggen, även kallad ländryggen. De flesta tänker att de är tunga lyft som gör att man får ryggskott. Detta stämmer till viss del, men det är inte hela sanningen. Majoriteten av de som får ryggskott har böjt sig ner för att plocka upp något från golvet. Sen finns det en de som vaknar med det. Det beror på att man under en längre tid belastat samma muskler i kroppen vilket tillslut når en punkt där kroppen säger ifrån.

I de flesta fall börjar det med lite värk, du ignorerar den och kör på som vanligt. Men efter ett tag kommer karman ikapp dig och ofta blir följden just ryggskott. Det är först i det läget många söker hjälp istället för att förebygga riskerna. Vid det här laget är smärtan så fruktansvärd att man känner sig tvungen att vända sig till vården. Istället för att tänja på gränserna. Gör dig själv och din kropp en tjänst och sök tidigare.

Hur behandlar jag ryggskott?

    • Att vila är alltid bra, i kombination med enkel vardagsträning kommer du långt. Vilar du för mycket finns det dock risk för att musklerna blir svagare. Lugnare träning i form av promenader, simning. mag och ryggövningar är även ett sätt som kan lindra smärtan. Märker du däremot att smärtan blir värre bör du sluta genast.
    • Undvik tunga lyft. Vid tunga lyft finns det risk för att du belastar ryggen vilket är det sista du vill göra.
    • Receptfria läkemedel kan hjälpa dig tillfälligt. Exempelvis när du ska sova eller röra på dig.
    • Lägg märke till hur du sitter. Detta gäller både på din arbetsplats som hemma.

Behandling av ryggskott

Som du märker finns det många sätt att behandla ryggskott. Skulle inte smärtan ge med sig bör du i första hand söka vård. Massage är bra alternativ till detta, beroende på i vilken fas du befinner du i så kommer behandlingen att se lite olika ut. Eftersom att hela ryggen påverkas vid ryggskott kan klassisk massage vara ett bra alternativ. Dels för att få spänningarna runt området men även mjuka upp de muskler som fått jobba extra mycket då ländryggen och musklerna där inte fungerat som de ska. Djupgående massage görs först några dagar efter att du fått ryggskott. Då den värsta smärtan har gått ner. Tills dess gäller fortsatt vila och undvika sittande positioner där ryggen tar som mest stryk.

Leave a Reply