Så väljer du matta för utomhusbruk

Våren är här vilket innebär att många av oss kommer spendera tid ute på verandan. Kanske avnjuta en kopp kaffe, en fika, och inte minst gott sällskap. När det kommer till att välja matta så finns det mycket att tänka på. Mattor är ett viktigt inslag i många hem. De är inte bara vackra och trendiga utan också funktionella och ger ett skönt underlag. Förutom att hålla rummet varmt så skapar de en mer inbjudande stämning.  

Utomhusmattan – så väljer du rätt

Det finns många olika typer av utomhusmattor att välja bland. Olika stilar som både är snygga och fyller ett praktiskt syfte. De kan vara väldigt färgstarka eller diskreta, klassiska eller moderna. Oavsett vilken stil man föredrar, är det lätt att hitta en matta som passar ens smak. Det kan också vara roligt att kombinera olika material och färger för en livfull stil. Mattan blir då ett smart verktyg som ger rummet en personlig prägel och hemkänsla.  

Olika typer av utomhusmattor

Om man ska välja utomhusmatta är det viktigt att tänka på att mattorna ska kunna tåla väder och vind. Det finns mattor som är speciellt framtagna för att klara av vissa typer av miljöer. Ett exempel på en sån matta är polypropenmattan. Dessa mattor är mycket efterfrågade, eftersom de kan hålla länge och behöver inte bytas ut så ofta.

Polypropen kännetecknas som praktisk och är motståndskraftig för blekning i solen. Nästan alla mattillverkare har ett brett utbud av polypropenmattor. De kan skilja sig åt i form, design, färg, storlek och egenskap. En annan fördel är att de är lätta att rengöra, vilket är perfekt om man har ett utomhusområde som är lätt utsatt.

Sammanfattningsvis skulle man kunna säga att:

 1. Polypropylenmattor är lätta att borsta av och rengöra.
 2. Polypropylenmattor är väldigt resistenta mot vatten och fukt, något som underlättar när mattan är avsedd för utomhusbruk.
 3. Är ett billigt och bra alternativ till skillnad mot många andra material
 4. Polypropylenmattor är slittåliga och har en lång livslängd.
 5. Polypropylenmattor är hållbara och miljövänliga då de består av återvunnet material som kan återvinnas.
 6. Sist men inte minst är Polypropylenmattor sköna att gå på och ger ett bekvämt utseende.

 

Ett annat lämpligt material när det kommer till utomhusmattor är återvunnen polyester. Polyester i sig har en dålig klang men man ska inte vara för snabb med att avvisa det som alternativ. Fördelarna med materialet är många.

 1. Det är miljövänligt, eftersom det återvunna materialet inte kräver nytt råmaterial.
 2. Det är billigare än ny polyester.
 3. Det är mycket hållbart och tåligt, vilket gör det lämpligt att användas i mattor.
 4. Det är lätt att hålla rent och kräver mindre underhåll är andra typer av mattmaterial.
 5. Det är resistent mot både slitage och fläckar.
 6. Det är allergivänligt.
 7. Det absorberar inte lukt och fukt, vilket är bra för att skapa ett sunt utomhusklimat.

Leave a Reply