Så väljer du matta utifrån rum

Dags att byta matta? Att välja matta är inte helt enkelt. Den ska för det första matcha rummets färg och form, utan att ta för mycket plats. Mattor har dessutom olika funktioner som lämpar sig olika beroende på vilket rum det är anpassat för. Genom att handla matta online hittar du ett brett sortiment med olika storlekar, former och material. I det här inlägget kommer jag fördjupa mig i mattor och hur du väljer den perfekta mattan utifrån rum. Hoppas det ska komma till hjälp.

Bomullsmattor och Trasmattor

Både bomulls- och trasmattor är ett väldigt vanligt inslag i svenska hem. För många, inklusive mig själv har de en nostalgisk ton med den typiska flatvävda strukturen och slitstarka yta. Mattan som sådan kommer i olika färger och former, både stora mattor och gångmattor. Detta gör att de passar perfekt i både köket men även i hallen. En trasmatta är ofta ganska tålig vilket gör att en fläck från köket inte skulle vara någon större fara. Här gäller det att överväga huruvida man vill ha en mer fluffig matta eller inte. Stilmässigt är trasmattor är ofta handvävda vilket bidrar till den lite rustika känslan, något jag personligen uppskattar.

Ryamattor

Det som kännetecknar ryamattor är den lurviga luggen som i de flesta fall är lite längre. Först och främst är ryamattan väldigt gosig vilket ger ett väldigt ombonat och varmt intryck. Detta gör att den passar perfekt i både vardagsrummet och sovrummet där vila och återhämtning är av högsta prioritet. Ryamattan kommer i många olika färger och former vilket gör den lite av en favorit hos mig.

Barnmattor

Den här typen av mattor skiljer sig lite från ovanstående kategorier då de i sig kommer i många olika textiler och material. Barnmattor riktar sig främst till barnrummet och blir ofta ett viktigt inslag som ger en helhetskänsla. Som småbarn spenderar vi stor del av vår tid på golvet så varför inte ge barnet en matta att leka på? I detta fall passar en vägmatta, fotbollsmatta eller en siffermatta utmärkt då barnen kan få ut för sina kreativa sidor. Det här är även ett perfekt sätt att utnyttja yta som annars går till möbler och annan interiör.

Leave a Reply