SEO-tips för bloggare

Vill du ha fler besökare till din blogg?
Vill du att dina besökare ska hitta din blogg via sökmotorer?
Läs vidare här så ska du få ett par bra tips.

Om du vill att din blogg ska hamna högt upp i Googles träfflista (den organiska träfflistan, inte annonserna) så gäller det att du jobbar med sökmotoroptimering av din blogg. Sökmotoroptimering eller SEO som proffsen säger är olika metoder för att optimera innehållet och strukturen på din blogg för att sökmotorerna ska ranka din sida högre på träfflistan.

ᐅ 5 tips för bättre SEO

Tips 1. Se till att din sida är indexerad hos Google

Det första steget är att se om Google har hittat och indexerat din sida. Om inte Google kan hitta din blogg så kommer dina besökare ha ännu svårare att göra det samma 🙂
Ett smart kommando för att se om din blogg är indexerad är att skriva in site: följt av din bloggs webbadress. Om du exempelvis skriver in site:aftonbladet.se i Google så får du upp alla undersidor från aftonbladet som Google har i sitt index.

Om du inte får upp något resultat när du utför detta kommando så är din sajt inte indexerad. Det kan bero på flera orsaker, men en sak kan vara smart att kolla och det är (om du använder WordPress för din blogg) under läsinställningar.
Logga in på din blogg. Gå till Meny => Inställningar => Läsa
Där hittar du denna bild:
indexera denna webbplats

Se till så att du inte har bockat för det här alternativet: Be sökmotorer att inte indexera denna webbplats. Om du har bockat för denna så kan din sajt inte bli indexerad.

Tips 2. Välj rätt sökord

Vad vill du synas på för sökord? Handlar din blogg om skönhetstips, yoga eller katter? Beroende på vad du du skriver om på din blogg så ska du förstås välja ut sökord som din målgrupp söker på och sedan optimera dina sidor kring det innehållet.

Ett exempel är min undersida om att Odla avokado – på den sidan skriver jag om hur du gör för att odla egna avokadoplantor från avokadokärnor. Här bör jag optimera min text och mina bilder mot frasen ”odla avokado” som har 1900 sök/månad (enligt ahrefs), medans sökordet ”avokadokärna” bara har 800 sök/månad och frasen ”odla egen avokado” endast har 60 sök/månad.

Sökord, titlar, länkar är viktigt för SEO.

Tips 3. Skriv en beskrivande titel och meta beskrivning på varje undersida

Genom att vara tydlig med vad varje sida handlar om så kommer du att ranka bättre i Google. Skriv en tydlig, beskrivande titel på varje blogginlägg du gör. Med hjälp av olika SEO-plugin kan du även själv lägga in vilken meta beskrivning du vill förmedla till besökaren. Meta beskrivningen är den korta text som syns i sökresultatet under titel-rubriken.

Tips 4. Länkar

Något som är väldigt viktigt när det kommer till sökmotoroptimering för framförallt svåra sökord och sökfraser är länkar. Både interna länkar (länkar från dina egna undersidor till målsidan) och externa länkar från andra webbplatser räknas om röster av sökmotorerna och hjälper dig att ranka högre. Med rätt länkar till din sida från starka relevanta sajter så kommer du att få mycket bättre placeringar i sökresultatet.

Tips 5. Ta hjälp av proffs på SEO

Några som kan Digital marknadsföring, SEO (Sökmotoroptimering) och Google Ads (annonsering på Google) är Våning 18. Med hjälp av deras tjänster och kompetenser kan din hemsida nå bättre ranking och få fler besökare. Om du har en webbutik så kan de hjälpa dig med ökad försäljning genom både SEO och annonsering på Google. Gör ett besök hos Våning 18 för att se vad de kan göra för just din hemsida!

Leave a Reply