Terassmarkis och Rullgardin- Vad skiljer dem åt?

 

 

Med ett stort utbud erbjuder Lindsrollo.se kvalitativa markiser, rullgardiner och mycket mer. Här nedan skriver jag vidare om dessa två produkter, samt vilka som lönar sig i olika situationer.

 

Terassmarkis och Rullgardin- Vad skiljer dem åt?

Det första man bör fråga sig själv när man står inför valet mellan terrasmarkis och rullgardin, så är det vad den ska uppfylla för funktion. Ska den minska ljusinsläppet på terassen eller mörklägga rummet? Vill du att mörklägga ett rum är en rullgardin det som ger mest effekt. Om du däremot vill spendera en solig dag ute på terassen, är en terassmarkis det perfekta valet.

Det finns även andra faktorer du bör fundera över. Ska markisen/rullgardinen kunna påverka hur varmt det blir inomhus? En markis monteras utomhus och skyddar därmed mot direkt solljus. Detta är en stor skillnad mot rullgardinen som monteras inomhus. Rullgardinen hindrar ljuset från att tränga igenom men inte värmen. Vill man att rullgardinen/markisen ska fungera som insynsskydd är detta även något att lägga till i beräkningen. Att se till att välja en snygg markis/rullgardin är ofta bra, de ska trots allt synas ganska väl i den utomhus- samt inomhusmiljö den befinner sig i.

 

Fördelar och Nackdelar:

Så vilken produkt är egentligen bäst mellan dessa två? Valet grundar sig mycket i vilken miljö produkten är avsedd för. Med markisen slipper du direkt och solljus vilket reglerar både temperaturen utomhus och inomhus under heta sommardagar, utan att mörklägga rum. Markiserna ger däremot inget insynsskydd. Ett rum som vardagsrum och kök har vanligtvis inte lika stort behov av insynsskydd/mörkläggning vilket resulterar i en fördel att välja markis. Ur ett estetiskt perspektiv så drar de inte till speciellt mycket uppmärksamhet, särskilt inte om du valt en med nedtonad färgskala.

Med en rullgardin är fördelarna oftast det motsatta till skillnad från med en markis. Rullgardiner har till skillnad från markisen en mörkläggande funktion och ger även ett insynsskydd som gör det svårt för utomstående se innanför fönster. I ett rum som sovrummet är rullgardinen att föredra speciellt om du är i behov av ett väldigt mörkt rum när du ska sova.

Leave a Reply