Tips på 10 nyårslöften för det kommande året:

Även fast ”Nytt år nya möjligheter” känns stereotypisk så är detta ett bra livsmotto. Gå in med den inställningen att detta är ett måttligt tillfälle att ta tag i de saker du alltid drömt om. Se det som en utrensning där du rensar ut de negativa erfarenheter från tidigare år. ”You can’t start the next chapter of your life if you keep re-reading the last one.” Vi alla gör misstag ibland, varken vi vill det eller inte. Vad som är viktigt är att efter ett fall kunna resa sig igen, gå vidare helt enkelt, och för att få den motivationen krävs det styrka. För att börja ditt nya kapitel måste du ta in dina tidigare misstag i livet och fråga dig själv: ”Vad gjorde jag för fel?” Detta för att inte falla in på tidigare kapitel. När du sedan medveten om detta kan du gå vidare i boken och ta in den nya informationen för att utvecklas.

Problemet med de flesta nyårslöftena är inte att folk saknar förmågan att anstränga sig. Allt handlar faktiskt om att löftena (eller målen som de faktiskt är) är otydliga, saknar tydlig riktning och grad av vad som faktiskt är målet. Den typen av mål misslyckas de flesta med, då man inte vet när man har lyckats, eller hur långt man kommit, det är den första grundregeln när det kommer till motivation.

För att lyckas med dina nyårslöften så måste du göra dem till smarta mål! Vad innebär det då? Jo, det innebär att alla mål måste vara:

Specifika:
För att veta om man lyckats med ett mål eller inte så måste det vara specifikt. Luddiga mål så som ”Jag vill få en bättre hälsa” eller ”Jag vill bli en bättre människa” är helt värdelösa. Då det inte går att avgöra om man lyckats eller inte, vilket gör att man inte kan ha några delmål och kommer oundvikligen ”fuska”.

Mätbara:
Ett mål som inte är mätbart är ett mål du inte kommer nå. Kan du inte hela tiden mäta resultatet så blir processen oklar. Fördelen med att kunna veta hur man ligger till är också att man kan få energi från att nå små delmål. Vill du t.ex. gå ned till en specifik vikt så ser du hela tiden hur du tappar hekto för hekto och vet då hur långt du har kvar. Väljer du dock ett ospecifikt mål som t.ex. ”Jag vill bli smal” så kommer du aldrig veta hur du ligger till, just eftersom du inte kan mäta hur långt du kommit.

Accepterade:
Alla bra mål är accepterade av de människor du har runt dig. Det kan handla om mål på jobbet, mål som du sätter på dig själv eller mål i ett förhållande. Oavsett vem som sätter mål på vem så måste målet vara accepterat från båda håll för att det skall ge personen/personerna energi samt motivation. Ingen gillar mål som man känner sig pressad till, detta gäller även mål som du sätter på dig själv.

Realistiska:
Många av oss har högt flygande planer, vilket är fantastiskt. Men storslagna drömmar är inte alltid bra mål. Du ska självklart jobba för att uppfylla dina drömmar, men du ska inte ha drömmarna som mål.

Tidsbestämda:
Utan deadline faller de flesta i fällan ”Äsch, jag kan göra det där sen, jag har tid”. Ett tidsbestämt mål skapar inte nödvändigtvis stress, många gånger kan det faktiskt vara tvärtom. Vet du vad du skall göra, och när det skall vara klart, då har du en tydlig uppgift och kan enkelt investera tid och energi i att försöka lösa den. Det skapar motivation, förhoppningsvis inte stress.

1. Träningen

Det låter kanske som en gammal klyscha men det är aldrig för sent för att sätta igång med träningen. Du mår bättre, blir piggare och starkare. Har det varit lite traggligt för dig att komma igång så är det faktiskt så att du inte är mer än människa. Så strunta i att tänka på passen som inte blivit av och se fram emot de passen som ska komma 2020.

2. Börja säg ja

Att börja gå ut och socialisera lite mer. Säg ja till den där träffen med barndomsvännen. Häng med på den där middagen med dina gamla pluggpolare. Bli en Yes-man helt enkelt.

3. Börja säg nej

Är du en sån som alltid är alla till lags, går på alla födelsedagsfester, hjälper dina kompisar med flytt, är med i festkommittén på jobbet, anordnar fester m.m? Börja då detta året med att säga nej. Du är viktig och kommer att behövas i många år till så nu är det dags att du ser till att prioritera dig själv och inte bara alla andra.

4. Börja spara/bli bättre på att spara

Vi vet. Det är enklare sagt än gjort. Men det är en skön känsla när sparkontot jobbat upp sig till en nivå där du faktiskt kan känna dig stolt. Klart det är kul med utgångar, ny garderob och middagar ute men kom ihåg att en kontantinsats till en lägenhet eller bil inte sparar ihop sig själv.

5. Bli bättre på att ge komplimanger

En komplimang kostar ingenting att ge och kan göra hela dagen för den som tar emot den. Ett superbra nyårslöfte är att blir mer generös med komplimangerna och faktiskt säga till hon i kassan på ICA att hon har snygga naglar, att din kollega är stekhet i sin nya frisyr eller att din mamma/pappa är grymma föräldrar. Kör på bara, för vem blir inte glad av en komplimang?

6. Börja städdagar

Detta är helt fantastiskt när du väl satt igång. Städdagar är någonting som håller vardagen i balans. Du har matlådor hela veckan och kommer hem till ett rent och fint hem. Känner du dig ofta stressad, låg eller har ångest över saker så underlättar det oerhört när man har färdiglagad mat och fint omkring sig. Lägg upp ett schema för vilken/vilka dagar i veckan/månaden du ska städa så kommer det förhoppningsvis bli en återkommande rutin du håller.

7. Boka in saker du har att se fram emot

Det kan vara allt från en mysig utflykt i naturen till en massage. Men att ha små eller stora saker att se fram emot är någonting som verkligen kan lysa upp din vardag.

8. Läs mer böcker

Vi går mot en allt mer digitaliserad värld där snart allting går att läsa på en platta, dator eller mobiltelefon. Men få saker slår att spendera tid med en riktigt bra bok. Det är även nyttigt för hjärna och ordförråd, samt förebygger vissa hjärnsjukdomar. Beställ dig ett gäng böcker som du tycker verkar intressanta/spännande/lärorika och sätt igång.

9. Lär dig att laga mat

Är du en sån som växlar mellan max två eller tre rätter i veckan? Börjar Billys Pan-pizza smaka lite lamt? Ta detta år till att bli kung i köket. Köp hem massa härliga örter, kryddor och kokböcker (eller kolla online) där du kan experimentera med smaker och dofter.

10. Ta hand om dig

Har du svårt att komma på ett löfte som du både ska följa och inte ha ångest över så kan du faktiskt kort och gott tänka mer generellt på att ta hand om dig. Försök att sova tillräckligt, gå och lägg dig någon timma tidigare, ät ordentligt av bra, näringsriktig mat, skratta mycket, ignorera energibovar från ditt liv och mys, ät bra god mat och se en bra film med dina vänner på lördagskvällen. Grubbla inte för mycket kring saker och kom ihåg att du är toppen.

Leave a Reply