Trafikförsäkringen – för dig som ska köpa bil

Har du precis skaffat en bil eller planerar du att göra det? Då finns det vissa saker du behöver känna till. En av de allra viktigaste sakerna att veta är att det enligt lag är obligatoriskt att ha en trafikförsäkring på en bil som kommer att användas i trafik. Om du inte tecknar en sådan får du heller inte ta bilen i bruk. Om du utöver trafikförsäkringen även väljer att teckna en halvförsäkring eller helförsäkring är upp till dig, men en trafikförsäkring är du alltså skyldig att ha.

Billigaste alternativet

Att teckna enbart en trafikförsäkring är det allra billigaste alternativet och det täcker egentligen inte speciellt mycket. Faktum är att det bara täcker skador på andra trafikanters fordon samt personskador om du orsakar en olycka där någon annan, eller någon annans fordon blir skadat. Det täcker inte skador som uppstår på din egen bil, exempelvis om du kör bilmärket Nissan, vilket är viktigt att komma ihåg. Om du har en väldigt gammal bil som inte är värd många kronor kanske detta känns helt ok, men om du har en nyare bil som är värd mer än bara skrotningsavgiften så bör du definitivt fundera på att teckna en försäkring som även täcker skador som kan uppstå på din bil. Om du väljer att bara ha en trafikförsäkring och du krockar eller det blir något annat fel på bilen, kan det kosta väldigt mycket pengar att få det lagat.

Olika försäkringsbolag

När du ska teckna en försäkring är det viktigt att känna till att det finns ett flertal försäkringsbolag att välja på. Det innebär att det kan skilja en del när det kommer till pris, något som kan vara intressant för dig att veta. Det kan givetvis vara svårt att skaffa en bra helhetsbild över vilka försäkringsbolag som finns och vad de har att erbjuda, men det finns sätt att lösa detta. När du ska köpa en ny produkt, exempelvis en mobiltelefon, kan du gå in på jämförelsesajter på nätet och där ta reda på vilket företag som erbjuder bästa priset. Det går faktiskt att göra precis samma sak när det gäller trafikförsäkringar. Det finns jämförelsesajter som listar de olika försäkringsbolagen och deras priser, och ofta går det att sortera från lägsta pris till högsta. Kom dock ihåg att inte per automatik välja det billigaste alternativet bara för att det är just billigt. Gå även in och jämför villkor och läs vad som ingår.

Kom också ihåg att fundera över om du behöver något mer än bara själva trafikförsäkringen. Om du har en bil som är nyare än 15-20 år bör du teckna en mer omfattande försäkring. En halvförsäkring kan vara till nytta, men naturligtvis är det bra att ha en helförsäkring. Har du en riktigt ny och värdefull bil kanske det även är aktuellt med en tilläggsförsäkring av något slag. Du kan helt enkelt börja med att jämföra priser och titta på villkor, och sedan se vilken försäkring och vilket försäkringsbolag som du tror passar dig och den situation du befinner dig i allra bäst.

Leave a Reply