Vad menas med att handla på kredit respektive kontant?

Om du har köpt en vara på nätet har du förmodligen fått möjligheten om du vill betala kontant eller med kredit. Att handla med kredit har blivit allt populärare i Sverige. Men det kan vara svårt att se skillnad på de två, och vad du bör tänka på när du väljer betalningsmetod. Jag kommer att förklara detta kort i den här artikeln.

Vad är kontanter?

Kontanter är en integrerad del av alla samhällen och ges ut av en centralbank som garanterar värdet. Kontanter kommer i olika formar, som till exempel fysiskt, som mynt och sedlar, eller digitalt, som banköverföringar. Det sistnämnda är den vanligaste formen av pengar som vi använder i Sverige – något vi använder när vi till exempel betalar med vårt bankkort. När du betalar med kontanter sker betalningen samtidigt som tjänsten eller varan levereras.

Vad menas med att handla med kredit?

Om du handlar på kredit betyder det att du köper något nu och betalar för det senare. Vanligtvis brukar det tillkomma en ränta och någon form av administreringsavgift.

I det stora hela handlar det om att låna pengar från en finansiell institution eller ett företag för att köpa ett objekt eller en tjänst. Kreditkort och banklån är exempel på vanliga kreditformer. Hos payup.se kan du få hjälp med att hitta de bästa kreditkorten 2022.

Vilka är fördelarna och nackdelarna med att handla på kredit kontra kontanter?

Fördelarna med att handla på kredit är att du – till skillnad från kontanter – kan betala för produkten efter att den har levererats. Detta är ett bra alternativ om du inte har pengarna till hands.

Nackdelarna med att handla på kredit är att du kanske inte har råd med de månatliga betalningarna. Vilket innebär att du kommer att betala mer pengar än om du precis hade betalat för produkten kontant.

handla med kreditkort

Vilket alternativ är bäst för mig?

Det hela beror på dina ekonomiska förutsättningar och vad du köper. Om du har tänkt göra en större investering, som till exempel köpa ett hus, så kan det vara svårt att ha nog med kontanter.

Medan om du enbart ska handla livsmedel, så brukar kontant vara ett utmärkt val. Det är dock viktigt att tänka på att kredit aldrig är gratis pengar, utan du kommer att få betala tillbaka pengarna – och om du inte har råd att betala tillbaka beloppet kan det tillkomma straffavgifter och andra räntor.

Leave a Reply