Varför är det viktigt att ha en bilförsäkring?

I samarbete med Trafikförsäkring.se

 

När man köper en bil så måste man också skaffa en bilförsäkring, men det kan vara svårt att veta vilket försäkringsbolag man ska använda sig utav, och allra minst vilken bilförsäkring man ska teckna till sin bil. I Sverige är det lag på att man minst ska ha en trafikförsäkring, för att man lagligt ska kunna bruka bilen. I en trafikförsäkring ingår det dock inte lika mycket som i andra försäkringar och man är därmed inte lika skyddad. En trafikförsäkring täcker endast skador på någon annans bil samt personskador, medan en halvförsäkring eller en helförsäkring ger ett bredare skydd om olyckan skulle vara framme. Givetvis erbjuder försäkringsbolagen lite olika tjänster och varianter av försäkringar, men generellt så innebär en halvförsäkring samt en helförsäkring detsamma för alla bilar och försäkringsbolag. Många försäkringsbolag har även olika kombinationsvarianter, det innebär att om man har fler försäkringar, än bara bilförsäkringen hos dem så kan man få en del rabatter. Därför är det alltid bra att kolla upp vad man har för andra försäkringar, innan man tecknar en ny.

 

Varför är det viktigt att försäkra bilen?

Det är inte bara lag på att bilen ska vara försäkrad, utan det innebär också att man inte behöver betala lika mycket för reparationer eller dylikt om olyckan skulle vara framme. Alla vet att det kostar att äga och bruka en bil, men det kan bli förödande kostnader om man råkar ut för en bilolycka och bilen inte är försäkrad. Därför är det så viktigt att försäkra sin bil, då försäkringen ofta täcker mycket av kostnaderna.

 

Halvförsäkring

En halvförsäkring täcker i stort sett alla de delar som en helförsäkring täcker, den enda skillnaden är att med en helförsäkring täcker det också för vagnskada. Detta innebär att även ens egen bil är försäkrad och försäkringsbolaget täcker därmed kostnaderna för bilen, om det skulle inträffa en olycka exempelvis. Detta alternativet är lite billigare och passar främst de personer som har lite äldre bilar, eftersom de inte kostar lika mycket och har inte samma livslängd som nyare bilar.

 

Helförsäkring

Som ovan nämnt täcker en helförsäkring både sin egen bil samt andra fordon om en olycka uppstår. Med en helförsäkring på bilen så kan man alltså känna sig trygg, då man är helt skyddad från skador eller olyckor, både för andra och för sin egen skull. En helförsäkring är det dyraste alternativet, men också det alternativet som är mest lönsamt om man har en ny och dyrare bil. Även om försäkringen är lite dyrare än andra försäkringar så får man ut mer av den i längden eftersom bilen blir helt skyddad. Det är därför mer rekommenderat att teckna en helförsäkring om man köper en ny bil.

Leave a Reply