Världsvattendagen den 22 Mars

Det här med temadagar har blivit återkommande inlägg här på bloggen så tänker att jag kommer att fortsätta i de spåren.

Idag, den 22 mars är det Internationella vattendagen eller Världsvattendagen som den även kallas. Syftet med denna dag är att uppmärksamma vatten och alla dess teman. Dagen har sedan 1992 varit en återkommande dag där vi tillsammans belyser vattenrelaterade frågor.

 

Idag tar vi vatten förgivet, i större delar av västvärlden har de flesta tillgång till rinnande vatten i kran, men detta är inte en möjlighet för alla. Det kanske låter konstigt att läsa det, men vatten är i grunden den mest värdefulla resurs vi har. Det är det genomskinliga guldet som bokstavligt talat ses som osynligt för många av oss. Inte bara är vatten en livsviktig resurs för överlevnad, det har även en stor betydelse för det sanitära, sociala samt kulturella samspelet i samhället. I år är frågan om vattnets värde extra viktig. Den berör vikten av slöseri, användning i slarvig utsträckning, och det faktum att vi ofta tar den för given, utan att tänka på vilka kostsamma konsekvenser detta kan få. Helt enkelt är vatten det guld vars pris är omöjligt att uppskatta.

 

Och visst blir detta extra tydligt, när man ställer tillgång till vatten i kontrast till den pågående pandemin. ”De förödande effekterna av COVID-19-pandemin påminner oss om vikten av att ha tillgång till vatten-, sanitets- och hygienanläggningar och framhäver att alltför många människor fortfarande är utan dem. Många av våra problem uppstår eftersom vi inte värdesätter vatten tillräckligt mycket; alltför ofta värderas inte vatten alls, säger Gilbert F. Houngbo, ordförande för FN-vatten och president för Internationella fonden för jordbruksutveckling.

Källa: Unwater.org

 

Vill du upplysa dig själv och kanske andra om just denna dag, passa på att besöka hemsidor som vattendag.org och liknande.

 

 

Leave a Reply