Vill du lära dig stå på händer? Klart du vill!

Kanske tillhör du gruppen som vill avnjuta din frukost upp och ned, kanske vill du imponera på förfesten eller så vill du helt enkelt övervinna kroppens strävan efter att stå upprätt. Oavsett vilket motiv du har för att lära dig att stå på händer så kommer här en följsam guide som kan assistera dig i målet att kunna stå på händer.

Träna upp dina muskler

Det är en stor fördel om du har en stark överkropp och då främst starka armar som orkar hålla hela kroppsvikten. Om du inte redan tränar styrketräning så är det rekommenderat som ett första steg att du tränar musklerna i några månader på gymmet. Kör gärna basövningar som aktiverar alla större muskelgrupper och dessutom aktiverar stabilisatorer (mindre muskler fördelade över kroppen). Exempel på basövningar är knäböj, marklyft, militärpress, dips, bänkpress och skivstångsrodd. Försök träna igenom hela kroppen åtminstone 1-2 gånger i veckan.

Öva in grundpositionen

Du kan öva in positionen genom att till exempel gå till en vägg och slänga upp dina ben uppåt längs väggen. Din kropp ska vara vänd från väggen, du ska alltså inte titta på väggen utan mot övriga utrymmet i rummet du befinner dig i. Du kan även be en kompis eller anhörig att hålla i dina ben i luften medan du pressar händerna mot underlaget. Det går också bra att göra det utomhus mot till exempel ett träd men var försiktig så du inte skadar barken. Några andra fördelar med att vara utomhus är att du får frisk luft, förhoppningsvis solljus och om du gör det nära gräs så landar du mjukt om det skulle gå snett. Se också till att vaccinera dig mot TBE som fästingar är värdar för.

Fortsatt träning

Du bör öva in grundpositionen i några veckor. Det tar ett tag för nervsystemet att anpassa sig och med tiden blir du allt smidigare på att närma dig väggen och slänga upp benen. När du känner dig redo så kliver du fram på händerna ett steg och låter benen följa med. Nu står du på händer utan något stöd, kanske i några sekunder bara men det är ett stort framsteg. Med tiden kommer du klara allt längre tid ståendes på händerna!


Kolla in den här videon för fler tips om hur du kan lära dig stå på händerna.

Leave a Reply