Fakta om nyckelpigor

Den härliga nyckelpigan flyger runt i våra trädgårdar nu på sommaren – ett riktigt tecken på att sommaren är här. Med sina korta ben, små antenner och en oval form, så ser den väldigt speciell ut. Nyckelpigor är fantastiska insekter och har det vetenskapliga namnet Coccinellidae. Här får du svar på dina frågor om nyckelpigor.

Vilka färger finns dem i?

Det finns svarta, bruna, gula och röda nyckelpigor.

Hur många prickar har en nyckelpiga?

Det är olika beroende på vilken art av nyckelpiga. Vanligast är nyckelpigor med 7 prickar, de kallas för sjuprickig nyckelpiga (även Maria nyckelpiga eller Gullhöna förekommer). Det finns andra arter som har två prickar, 14 prickar och upp till 22 prickar.

Hur många prickar har en nyckelpiga?

Hur många arter finns det i Sverige?

I Sverige finns det 69 olika arter. Vissa arter med prickar och vissa utan. Över hela världen finns det runt 4500 arter (!).

Vad äter nyckelpigan?

Nyckelpigor äter löss (vanligtvis bladlöss). En vuxen nyckelpiga kan äta upp till 50 stycken löss om dagen. Vissa arter av nyckelpigan äter även växter och svampar.

Hur stor är en nyckelpiga?

En nyckelpiga kan bli upp till en centimeter lång. Normalt allt mellan 1 – 10 mm lång.

Hur gammal blir en nyckelpiga?

Hur gammal blir en nyckelpiga?

Livslängden är mellan 9 månader upp till 1 år.

Vilka fiender har den?

Vissa djur gillar att äta nyckelpigan. Deras största fiender är grodor, sländor och spindlar. Även andra större insekter kan vara ett hot.

Kan nyckelpigor bitas?

Vissa år är det nyckelpigeår (exempelvis 2009) då det kan förekomma riktiga invasioner av nyckelpigor. Då de svärmar och trängs händer det att de även bits så det gör ont. Annars är det främst bladlössen de biter.

Hur förökar sig en nyckelpiga?

Nyckelpigor lägger över 1000 stycken ägg under sin livstid. Äggen, som läggs under våren, har en gul färg och läggs i grupper om 10-30 stycken. Honan placerar äggen där det finns gott om föda i form av bladlöss, så att larverna har något att äta när de kläcks. Efter en vecka kläcks äggen och larverna kommer ut. De mumsar i sig bladlöss och efter 5-6 veckor har varje larv som överlevt blivit en ny liten nyckelpiga.

Hur förökar sig en nyckelpiga?

Leave a Reply